Building the KLyball 610

Jeff
Posts: 219
Joined: Fri Mar 07, 2014 4:44 am
Location: British Columbia, Canada

Re: Building the KLyball 610

Post by Jeff » Fri May 15, 2015 2:20 am

R10 RX Clock
Remove floppy-disk cable (J3).
Connect a jumper from pin 9 of J3 to pin 10 of J3.
Input of scope to pin 5 of U70.
Adjust R10 for a positive pulse width of 1uSec.
R10 Adjustment.jpg
R19 RX Data
Remove floppy-disk cable (J3).
Connect a jumper from pin 9 of J3 to pin 11 of J3.
Input of scope to pin 4 of U70.
Adjust R19 for a negative pulse width of 6uSec.
R19 Adjustment.jpg
Special Build Note:
I had to change R20 to 10K ohms in order to get R19 to set the correct pulse width.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

MK14HAK
Posts: 271
Joined: Wed Mar 16, 2011 1:49 am
Location: New Zealand

Re: Building the KLyball 610

Post by MK14HAK » Mon May 25, 2015 1:45 am

Using 8" Drives:
TxCLK= 250KHz
TXCLK=260ns +- 25ns
TXDATA=260ns
RXCLK=1uS
RXDATA=2.75uS R20=4K7
600RevB:16K,2MHz,64x32,470,CEGMON
SuperKit:502,540B,542B,CEGMON, 8" and 5" FDDs
Cards:PE IO,6522 D-A-D, AY3-8910,ProgramGraphics,Color,UK101
WIP:Archive/Restore Util,HexDOS,FDD Emulator

Jeff
Posts: 219
Joined: Fri Mar 07, 2014 4:44 am
Location: British Columbia, Canada

Re: Building the KLyball 610

Post by Jeff » Sat May 30, 2015 1:21 pm

For the last week or so, I have been trying to get a floppy drive working with the 610. As it turns out, (after MANY hours of testing and hair-pulling) I discovered that I made a mistake when building it. The symptoms were that the 6821 was just not doing anything! No input, no output, nothing. I finally traced it to a LOW state on the /RESET pin of the 6821. The 6821 was being held in a perpetual state of RESET. R42 is supposed to pull the pin high after the system boots, but I had soldered one of its legs into the wrong hole on the board, and so it wasn't connected to +5V.

So, anyone building one, should be aware of this potential "gotcha!"
610 R42 Placement.jpg
/Jeff
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

BillO
Posts: 132
Joined: Tue Jul 08, 2014 4:03 pm
Location: Canada
Contact:

Re: Building the KLyball 610

Post by BillO » Fri Jun 26, 2015 12:23 pm

Not having much time to work on this is leaving me a little frustrated. While I was at least able to read and write to disks using my old 600B board, the new 600D can read, but is only writing a string $24 all over the disk (except track0) during initialization (or anything else). I can read them, but not write. So more debugging...

...Sigh!
Box stock Superboard II Rev. B
KLyball replica 600D, replica 610 & KLyball Data Separator
OMS SBME and SBME+ memory cards
KLyball memory card

Jeff
Posts: 219
Joined: Fri Mar 07, 2014 4:44 am
Location: British Columbia, Canada

Re: Building the KLyball 610

Post by Jeff » Tue Jul 21, 2015 3:22 am

I have completed building the Klyball 610.

Here is a hires photo:
http://www.jeffferguson.ca/osi/610/CompleteWith24K.jpg

And here is a photo of an original OSI-built 610, Rev B:
http://www.jeffferguson.ca/osi/610/OSI_610_revB.jpg

(Dave, you might want to post this to your Hardware archive, as there isn't a photo of a 610 board in there)

/Jeff
Image

Klyball
Posts: 154
Joined: Tue Dec 09, 2014 12:53 am

Re: Building the KLyball 610

Post by Klyball » Tue Sep 29, 2015 12:01 am

Can some one check there 610 board if there is a connection between pin 9 of U10 and pin 1 of U11,
my 610 is missing the trace so the replica is also missing this trace.
OSI_610-7.jpg
Thanks
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Replica 600 Rev D:8K,CEGMON
Replica 610 Rev B: 24k,MPI B-51 with Custom Data separator D-13
510 on the bench/replica 582 backplane/replica 470a /replica 555/original 570B/2 x Shugart 851
Ongoing : 630 ,620 ,510,542c,custom 590,SA1200,592,594,596,598

BillO
Posts: 132
Joined: Tue Jul 08, 2014 4:03 pm
Location: Canada
Contact:

Re: Building the KLyball 610

Post by BillO » Wed Oct 07, 2015 3:52 pm

Klyball wrote:Can some one check there 610 board if there is a connection between pin 9 of U10 and pin 1 of U11,
my 610 is missing the trace so the replica is also missing this trace.

Thanks
Hi Grant, did you ever resolve this? What happens if you connect pin 9 of U10 and pin 1 of U11?
Box stock Superboard II Rev. B
KLyball replica 600D, replica 610 & KLyball Data Separator
OMS SBME and SBME+ memory cards
KLyball memory card

Klyball
Posts: 154
Joined: Tue Dec 09, 2014 12:53 am

Re: Building the KLyball 610

Post by Klyball » Thu Oct 08, 2015 12:13 am

Making the connection give the desired results, if your using hexdos for RTC you need the 1 sec pulse .

Just wondering if anyone one with a real 610 has this connection in copper, its not on my original 610, but it looks to be a later production run as it has solder mask on the back
Replica 600 Rev D:8K,CEGMON
Replica 610 Rev B: 24k,MPI B-51 with Custom Data separator D-13
510 on the bench/replica 582 backplane/replica 470a /replica 555/original 570B/2 x Shugart 851
Ongoing : 630 ,620 ,510,542c,custom 590,SA1200,592,594,596,598

Jeff
Posts: 219
Joined: Fri Mar 07, 2014 4:44 am
Location: British Columbia, Canada

Re: Building the KLyball 610

Post by Jeff » Wed Nov 08, 2017 5:41 pm

Image

Post Reply