560Z Build thread

Klyball
Posts: 150
Joined: Tue Dec 09, 2014 12:53 am

Re: 560Z Build thread

Post by Klyball » Tue Feb 21, 2017 5:12 pm

I have no drives hooked up I was low on 6821's so I took them out of my interface, i'm using my serial boot file while on the bench, normally I use modified 3.5 1.44 drives instead of my 8 inch beasts that are 220v to save wear and tear on them.
Replica 600 Rev D:8K,CEGMON
Replica 610 Rev B: 24k,MPI B-51 with Custom Data separator D-13
510 on the bench/replica 582 backplane/replica 470a /replica 555/original 570B/2 x Shugart 851
Ongoing : 630 ,620 ,510,542c,custom 590,SA1200,592,594,596,598

glitch
Posts: 82
Joined: Mon Nov 28, 2011 12:43 am

Re: 560Z Build thread

Post by glitch » Tue Feb 21, 2017 9:15 pm

Are you using 6821s in place of the 6820s on the 560Z board, then? I hadn't confirmed that they'd work as replacements -- they usually do, I couldn't see why they wouldn't in this case, but I didn't want to order 100x 6821s just to find out they don't work here!
Check out The Glitch Works
OSI Challenger 3, 510 CPU, 8" floppies, 74 MB hard disk system in need of restore
Parts bin Challenger 3 board set, never had a chassis in its time

MK14HAK
Posts: 254
Joined: Wed Mar 16, 2011 1:49 am
Location: New Zealand

Re: 560Z Build thread

Post by MK14HAK » Tue Feb 21, 2017 9:25 pm

Very nice. Do you have any ROM on the Z80 side at present ?
600RevB:16K,2MHz,64x32,470,CEGMON
SuperKit:502,540B,542B,CEGMON, 8" and 5" FDDs
Cards:PE IO,6522 D-A-D, AY3-8910,ProgramGraphics,Color,UK101
WIP:Archive/Restore Util,HexDOS,FDD Emulator

Klyball
Posts: 150
Joined: Tue Dec 09, 2014 12:53 am

Re: 560Z Build thread

Post by Klyball » Tue Feb 21, 2017 9:48 pm

glitch wrote:Are you using 6821s in place of the 6820s on the 560Z board, then? I hadn't confirmed that they'd work as replacements -- they usually do, I couldn't see why they wouldn't in this case, but I didn't want to order 100x 6821s just to find out they don't work here!
6821's working no problem I think I have 1 6820 in there also mix and match :shock:
Replica 600 Rev D:8K,CEGMON
Replica 610 Rev B: 24k,MPI B-51 with Custom Data separator D-13
510 on the bench/replica 582 backplane/replica 470a /replica 555/original 570B/2 x Shugart 851
Ongoing : 630 ,620 ,510,542c,custom 590,SA1200,592,594,596,598

Klyball
Posts: 150
Joined: Tue Dec 09, 2014 12:53 am

Re: 560Z Build thread

Post by Klyball » Tue Feb 21, 2017 9:53 pm

MK14HAK wrote:Very nice. Do you have any ROM on the Z80 side at present ?
no rom but I have a 64k module so I just load the rom code into ram where needed.
Replica 600 Rev D:8K,CEGMON
Replica 610 Rev B: 24k,MPI B-51 with Custom Data separator D-13
510 on the bench/replica 582 backplane/replica 470a /replica 555/original 570B/2 x Shugart 851
Ongoing : 630 ,620 ,510,542c,custom 590,SA1200,592,594,596,598

MK14HAK
Posts: 254
Joined: Wed Mar 16, 2011 1:49 am
Location: New Zealand

Re: 560Z Build thread

Post by MK14HAK » Wed Feb 22, 2017 1:33 am

01.10 Where to from here Grant?
01.20 Do you intend using paper tape I/O
01.30 Z80 ROM - I have a couple of Z80 monitors that could be adapted or recode 65A ?
01.40 6820/1 's, Z80s here but no I6100. Any of the TTL hard to find? Some spares would be handy if they are.
01.50 How about a " Hello World " .... from Focal.
600RevB:16K,2MHz,64x32,470,CEGMON
SuperKit:502,540B,542B,CEGMON, 8" and 5" FDDs
Cards:PE IO,6522 D-A-D, AY3-8910,ProgramGraphics,Color,UK101
WIP:Archive/Restore Util,HexDOS,FDD Emulator

glitch
Posts: 82
Joined: Mon Nov 28, 2011 12:43 am

Re: 560Z Build thread

Post by glitch » Wed Feb 22, 2017 3:31 am

I can port the Glitch Works Monitor for the 560Z's Z80, once I get the 560Z up and going, if anyone is interested in that.

I've got parts for kits on the way -- all TTL, Motorola 6821s, Z80s, and a very few IM-6100s. Should have a price on the basic kit soon.

Tonight, I set the Challenger III up and plugged in the 560Z. I just have the PIA sections built up, as recommended in the manuals. Looks like everything works so far, except I may be getting "inverted" data at the PIA outputs. I'm going to take a look at it in the morning when I'm not tired, as the ROM monitor reads the values off the ports in the correct sense. Might just be having a derp moment :)
Check out The Glitch Works
OSI Challenger 3, 510 CPU, 8" floppies, 74 MB hard disk system in need of restore
Parts bin Challenger 3 board set, never had a chassis in its time

Klyball
Posts: 150
Joined: Tue Dec 09, 2014 12:53 am

Re: 560Z Build thread

Post by Klyball » Wed Feb 22, 2017 5:57 am

MK14HAK wrote:01.10 Where to from here Grant?
01.20 Do you intend using paper tape I/O
01.30 Z80 ROM - I have a couple of Z80 monitors that could be adapted or recode 65A ?
01.40 6820/1 's, Z80s here but no I6100. Any of the TTL hard to find? Some spares would be handy if they are.
01.50 How about a " Hello World " .... from Focal.
Starting focal on OSI terminal
OSI TERMINAL wrote:H/D/M?
L012E2217

A*GO 3800

Z:B0200
Z:MI0000=0200,21FF
Z:C
Z:W6000
Z:H0
Z:T
Z:GI0200
Z:I
6077
6152
6762
6244
6101
Focal session
430B Terminal wrote:*
*WRITE
C-FOCAL,1969
*
*01.10 TYPE "I WOULD LIKE TO MICROCODE THE MEMORY MANAGEMENT" !
*01.20 TYPE "IF I HAD ONE I WOULD , BUT IT SHOULD WORK" !
*01.30 TYPE "Z-80 OR 8080 CODE SHOULD WORK IF PORTS ARE SAME" !
*01.40 TYPE "8T95/97.,8T26 AND 6100 ARE HARD TO GET" !
*01.50 TYPE "HELLO WORLD!!" !!!!!

*GO
I WOULD LIKE TO MICROCODE THE MEMORY MANAGEMENT
IF I HAD ONE I WOULD , BUT IT SHOULD WORK
Z-80 OR 8080 CODE SHOULD WORK IF PORTS ARE SAME
8T95/97.,8T26 AND 6100 ARE HARD TO GET
HELLO WORLD!!




*
Replica 600 Rev D:8K,CEGMON
Replica 610 Rev B: 24k,MPI B-51 with Custom Data separator D-13
510 on the bench/replica 582 backplane/replica 470a /replica 555/original 570B/2 x Shugart 851
Ongoing : 630 ,620 ,510,542c,custom 590,SA1200,592,594,596,598

glitch
Posts: 82
Joined: Mon Nov 28, 2011 12:43 am

Re: 560Z Build thread

Post by glitch » Wed Feb 22, 2017 2:54 pm

I put together a spreadsheet this morning while the test suite for $day_job is running. How's a $50 parts kit sound? That of course doesn't include a Z80 or IM-6100. It would include:

- All TTL ICs
- 8T26 and 8T95 bus drivers (I probably have enough 8T28s to sub if you use a positive data bus)
- 4x Motorola MC6821 PIAs
- Sockets for 8T26s, PIAs, and CPUs
- 2x NOS Mallory TAS-M tantalums for main power bus decoupling
- Handful of axial MLCC caps for bypass
- Misc. resistors, capacitors, diodes
- 8x NOS Molex KK-156 sockets for MOS and SYS bus connections

That's with US-made machine pin sockets, I can get them from China for significantly less, but it might knock $10 off the kit price. Add $5 if you need a Z80. I haven't gotten to the point of testing my handful of IM-6100s -- have to finish the 560Z build first :)
Check out The Glitch Works
OSI Challenger 3, 510 CPU, 8" floppies, 74 MB hard disk system in need of restore
Parts bin Challenger 3 board set, never had a chassis in its time

glitch
Posts: 82
Joined: Mon Nov 28, 2011 12:43 am

Re: 560Z Build thread

Post by glitch » Wed Feb 22, 2017 3:56 pm

PIA circuits confirmed working, I must've been doing something wrong last night. I can read and write to PIA ports! Onto the porthole...

EDIT: Well, that's on hold, apparently I don't have a single 74125! Looks like they'll be in this week though. Think I"m going to build a 12-bit RAM board and maybe put a switch and lamp register on it.
Check out The Glitch Works
OSI Challenger 3, 510 CPU, 8" floppies, 74 MB hard disk system in need of restore
Parts bin Challenger 3 board set, never had a chassis in its time

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests